Slaap en Fitness

Wanneer het gaat om training, zijn alle bewegingen belangrijk die je doet tijdens je workout. Wat je buiten de gym doet - wat je eet en je slaapritme, zijn cruciaal.

Tijd om te herstellen

Tijdens je slaap heeft je lichaam tijd om zich te herstellen. Dit gaat voornamelijk om de spieren die je tijdens je training hebt gebruikt te herstellen, maar ook om terug energie op te bouwen. Wanneer je een goede slaapkwaliteit hebt, produceert je lichaam groeihormonen. Dat is essentieel om spieren te ontwikkelen. Voor een volwassene is het aangeraden om 7 tot 9 uur per dag te slapen voor een optimaal herstel.

Trainen heeft ook een bijdrage aan je slaapkwaliteit omdat het een chemisch effect heeft op je brein. Meer specifiek: adenosine. Deze stof zorgt ervoor dat je je slaperig voelt, en helpt je om sneller in slaap te vallen. Dus het is een win-win situatie: als je regelmatig sport, heb je een betere slaapkwaliteit. En met een betere slaapkwaliteit herstelt je lichaam zich beter.


Is dat alles?

Absoluut niet. Een goede nachtrust heeft het effect dat je fysiek en mentaal beter presteert en de sportschool is daar geen uitzondering op. Over het algemeen kan je je beter focussen en ben je beter gehumeurd. Hierdoor verbeter je zowel je prestaties binnen als buiten de sportschool. 

Conclusie

Een goed slaapritme is zeer belangrijk voor je workout routines, en sporten is zeer belangrijk voor een goede nachtrust. Slaap en sport vullen elkaar perfect aan, dit is nu eenmaal hoe het menselijk lichaam in elkaar zit.